McGill Ingestive Skills Assessment (MISA)

McGill Ingestive Skills Assessment (MISA) er et observationsbaseret undersøgelsesredskab, som fokuserer på aktivitetsudførelsen under et naturligt måltid.

Målgruppen for MISA er voksne personer med dysfagi uanset årsag. 

Gennem et MISA-testmåltid kan du vurdere en persons evne til sikkert, effektivt og selvstændigt at indtage en lang række kosttyper og væsker.

MISA i praksis

MISA-testmåltid sammensættes og tilrettelægges på baggrund af et indledende interview om hvilke mad- og drikkevarer indenfor 14 forskellige konsistenstyper, der opleves som vanskelige at håndtere samt hvilke, der ønskes at kunne indtages i fremtiden. Under observationen vurderes hvilke færdigheder, der er velfungerende og dysfungerende af i alt 36 færdigheder, der er fundet nødvendige for succesfuld indtagelse af mad og drikke.

De 36 færdighedsitems er fordelt på fire skalaer:

  • Skala for siddestilling
  • Skala for spise og drikkefærdigheder
  • Skala for indtagelse af væsker
  • Skala for indtagelse af fast føde

På baggrund af MISA-undersøgelsen og kvaliteten af personens aktivitetsudførelse vurderes hvilke af testmåltidets 14 konsistenstyper, der kan indtages effektivt og sikkert.

MISA er udviklet og valideret i Canada, og er videreudviklet og valideret i Danmark (1).

MISA materialet består af en instruktionsmanual og et registreringsskema, der kun kan erhverves i forbindelse med kursusdeltagelse, der inkluderer certificering i anvendelsen MISA. Der udbydes kurser via Uddannelsescentret - Hammel Neurocenter.

Henvendelse vedrørende MISA-kurser rettes til uddannelsescenter.hammel@midt.rm.dk.

  1. Hansen T, Rasmussen SAF, Fabricius J, Grove LD, Simpelaere I. Measuring mealtime performance in older adults with suspected oropharyngeal dysphagia: an updated systematic review of psychometric properties. Disabil Rehabil. 2023;15:1-15. doi: 10.1080/09638288.2023.2178033.

Brug for hjælp?

Skriv til ETF