National dysfagi-diæt

Dato: 30. september 2024

Sundhedsstyrelsen fastholder den nuværende standard for kost med modificeret konsistens.

Sundhedsstyrelsen har igennem længere tid arbejdet på at revidere ”Anbefalinger for den danske institutionskost”, herunder at finde frem til, om de nationale standarder for dysfagi diæt skulle ændres, altså hvorvidt standarden for kost og væske med modificeret konsistens skal ændres fra den nuværende standard til International Standardisation Dysphagia Diet Initiative (IDDSI), som er en international standard for dysfagikost og fælles ramme for kommunikation. Dette er sket i samarbejde med flere faglige aktører på området, bla. Ergoterapi Fagligt Selskab (EFS) for Dysfagi. 

Sundhedsstyrelsens konklusion er, at den nuværende standard for kost med modificeret konsistens ikke ændres.

Der vil dog komme reviderede beskrivelser og supplerende tekst om væsker, når anbefalinger for den danske institutionskost udkommer i 2025.

Sundhedsstyrelsen er ansvarlig myndighed for standarden for dysfagi diæt. Derfor har de kompetence til at beslutte standarden for modificeret kost i Danmark.
Se den gældende standard her (læs fra side 170).

EFS Dysfagi udtaler:

- Det er uforståeligt for EFS Dysfagi, at Sundhedsstyrelsen ikke anerkender internationale standarder, altså IDDSI, som dansk standard for kost og væske med modificeret konsistens. Set både i lyset af flere års interesse og efterspørgsel fra tværfaglig klinisk praksis i Danmark men også fordi vi nu ikke de kommende syv til ti år, til næste revision af anbefalingerne, ikke kan anvende vores internationale og nordiske kollegers forskning på området. Til dels også da de nuværende betegnelser bygger på forarbejdet for udviklingen af IDDSI. IDDSI imødekommer flere behov, udover at give et internationalt afsæt for forskning, retningslinjer og samarbejde, så giver det mulighed for at differentiere mellem niveauer i højere grad og objektive teste samt sikrer tværfaglig overensstemmelse af konsistenser. Derudover indeholder IDDSI beskrivelser af modificeret mad og drikke til både børn og voksne. EFS Dysfagi vil fortsat arbejde for den faglige udvikling og standardisering på området.

IDDSI er oversat til dansk af ph.d., ergoterapeut Signe Janum Eskildsen og Ph.d., privatpraktiserende ergoterapeut Annette Kjærsgaard i samarbejde med Seniorforsker ph.d. Ergoterapeut Tina Hansen, seniorforsker Ph.d. Klinisk diætist Anne Marie Beck og cand. scient. i human ernæring Klinisk diætist Kirsten Færgeman.

Ergoterapeutforeningen har via praksispuljemidler støttet oversættelsen af de internationale standarder for modificeret kost til dansk. 

Se oversættelsen af de internationale standarder IDDSI her